Illion IT Group a facebook-onIllion IT Group kapcsolat

Responsive weboldalak

responsive webdesign layout

Mit is jelent a weboldalak responsive-itása? Lényegében arról van szó, hogy nagyon sok mobil eszközt használunk és a napi munkarendünk során rengeteget használjuk tabletünket, okostelefonunkat. A weboldalakat azonban eredeti monitorra tervezett méretükben igen furán festenek ezeken a kisebb kijelzőkön.


Tehát a probléma:

  • grafikailag nem esztétikus a hatalmas asztali monitorokra tervezett design a mobil eszközökön,

  • nem is kellően funkcionális, hiszen más célból használjuk, tehát nem csak nem esztétikus, hanem használni is rossz, mivel folyton nagyítanunk, kicsinyítenünk kell, ami nehezíti a felhasználást,

  • tartalmilag sem funkcionális, mert könnyen lehet, hogy mobil-nézetben nem ugyan azt akarjuk kihangsúlyozni (pl. tipikusan mikor nézek meg egy weboldalt, vagy a kapcsolat menüpontot mobilon: ha épp adott helyre tartok és elfelejtettem a címét, tehát praktikus kiemelni, megkönnyíteni a feltételezett felhasználást).

  • Ilyen kis praktikákhoz tartozik az is - hogy egy egészen apró dolgot is megemlítsünk a tornasor legvégéről - hogy sokkal felhasználóbarátabb úgy megadni egy elérhetőséget (különösen telefonszámot), hogy az rákattintás esetén azonnal hívható formátumú legyen a mobiltelefonról.


A responzív design ezt orvosolja. Lényegében arról szó, hogy a weboldalunk annyi nézetben készül el egyedi design-al, ahányféle eszközre optimalizáljuk (pl. 1. monitor, 2. iPad, 3. mobiltelefon). A server automatikusan érzékeli, hogy milyen készülékről nézik az oldalt, és azt a grafikát tölti be. Természetesen tartalomból és tartalomkezelőből egy van, ez már a programozó dolga!

 

2001 - 2022 - illion IT group - iPhone, Android és webfejlesztés